Wanneer het gaat om glad stucwerk of pleisterwerk stootvast, waterafstotend of afneembaar afwerken, zijn er verschillende mogelijkheden.

Er zijn bepaalde situaties waarin dit zeker aan te raden is: in de keuken (denk maar spetters of vetvlekken), met kleine kinderen (afdrukken van handjes op de wand etc.), in een werkplaats en ga zo maar door …


Extra afneembare verf – schrobklasse 1

Een optie is het gebruik van extra afneembare latex (d.w.z. schrobklasse 1) – wij gebruiken in zo’n geval SPS uniclean 7070 mat:

SPS uniclean 7070 mat

Bij latex spuitwerk of sauzen in donkere kleuren raden wij dit aan, omdat er anders snel vegen of zgn. ‘opglimmers’ ontstaan wanneer dit wordt afgenomen.


Muurvernis / blanke lak

Misschien wel nog effectiever, is het aanbrengen van een extra laag op de muur: muurvernis. Dit is een soort ‘blanke lak’ – verkrijgbaar in een matte en glazende variant.

Wij gebruiken hiervoor zelf normaliter de SPS Protect (mat of glans) muurvernis:

SPS Protect mat muurvernis

Deze laag kunt u na het spuiten of verven eenvoudig zelf met een roller opbrengen – of door ons op laten brengen. Vanzelfsprekend moet daarmee wel gewacht worden tot de latex op de muur volledig opgedroogd is.

De ’toplaag’ die wordt aangebracht, biedt bescherming. Deze hardt na het opbrengen hiervan uit, waardoor de ondergrond ook direct meer stootvast wordt.

Vanwege de extra laag die wordt aangebracht, werkt dit meer waterafstotend als het gebruik van een extra afneembare latex. Vaak wordt de muurvernis in 2 lagen opgebracht.

Wanneer u na het schilderen muurvernis wilt aanbrengen, volstaat een schrobklasse 2 latex voor het verven van de muur. De latex zorgt er dan voor dat de wand de gewenste kleur krijgt.

Het gebruik van een schrobklasse 1 latex heeft in zo’n geval geen meerwaarde en betekent eigenlijk alleen maar dat (onnodige) extra kosten gemaakt worden: dit is omdat de muurvernis dezelfde eigenschappen heeft.


Toepassing op andere ondergronden

De toepassing van muurvernis op andere ondergrond als glad stucwerk (bv. spack of spachtelputz), is natuurlijk ook mogelijk.


Meer informatie?

Uiteraard is het wel zo dat een gladde muur per definitie beter afneembaar is als een wand met structuur; daarom is het glad stucen van dergelijke muren de optie waarmee het best afneembare resultaat verkrijgt.

Heeft u vragen m.b.t. het afneembaar maken van uw muren (of plafond) – of wilt u hierover advies op maat inwinnen? U kunt hierover uiteraard altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Contact opnemen

Categories:

Tags:

2 Responses

  1. Hoe ik vaker thuis ben, overweeg ik om zelf mijn woning te renoveren. Deze blog is precies wat ik zocht. Ik heb geen ervaring met bouwwerkzaamheden, dus ik kan deze informatie goed gebruiken. Dank je voor het delen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Contact opnemen
%d bloggers liken dit: