Bij het schilderen, verven of sauzen van een plafond ontstaan snel strepen, banen of zichtbare aanzetten van de roller. Dit zorgt voor een gevlekt plafond als eindresultaat. Vaak besluit men dan om nog een laag verf aan te brengen … alleen lost dat het probleem niet op.


Strepen op plafond na schilderen

Met name op ‘zuigende ondergronden’ zoals nieuw stucwerk of spackspuitwerk, ontstaan snel strepen op plafond na schilderen.

Door het voorstrijken van het plafond met voorstrijkmiddel (bv. Brander Isofix) wordt de zuigende werking van het plafond grotendeels opgeheven. Dit zorgt bovendien voor een betere hechting van de verf op de ondergrond.

Dat is de eerste stap die strepen in schilderwerk helpt te voorkomen. Dat wil overigens niet zeggen, dat het plafond streeploos verven ook daadwerkelijk lukt.

Op onze website vindt u o.a. meer informatie over het verven of schilderen van spackspuitwerk.Oorzaak strepen op plafond na schilderen

De voornaamste redenen voor het ontstaan van banen of strepen op plafonds zijn een ongelijkmatige zuiging van de ondergrond en een ongelijkmatige verdeling van de verf op het plafond.

Wanneer de latex met de roller wordt opgebracht, is er geen continue toevoer van materiaal. Er wordt bij iedere aanzet van de roller dus nieuw materiaal opgebracht.

Na het verven, lijkt het daarom vaak of er nog schrale plekken op plafond zijn, alsof de verf nog niet overal goed gedekt heeft.

Het risico is dat u direct nog een laag gaat opbrengen, zonder de laag eronder eerst goed te laten drogen. Hierdoor kan op sommige plekken teveel en andere plekken juist te weinig latex zijn aangebracht.

Veel mensen zijn bovendien ‘te zuinig’ met de verf. Wanneer u te weinig verf gebruikt, moet u de roller hard tegen het plafond drukken om het materiaal te kunnen verdelen. Door dit ‘harde drukken’ ontstaan ook rollerbanen en strepen.

Bij het verven van een plafond werk je ‘boven je macht’, waardoor het überhaupt al lastiger is ‘niet te gaan drukken’ en de roller simpelweg het werk te laten doen.

Daarnaast brengt u vaak witte verf, op een eerder gewit plafond aan. Tel daarbij een soms ietwat ‘vertekende’ lichtval op en u verliest al snel het overzicht. Netjes een plafond witten is dus zo simpel nog niet.


Hoe verf je een plafond zonder strepen?

Over het goed schilderen van plafonds bestaan verschillende opvattingen: je moet uiteraard nat in nat sauzen, een bepaald type vachtroller gebruiken, evt. drogingsvertrager aan de verf toevoegen enz.

In onze optiek kan sauswerk in kleinere ruimtes zeker tot een mooi resultaat leiden, zonder zichtbare aanzetten op het plafond.

Daarbij zijn goed materiaal en een professionele aanpak van de schilder uiteraard wel een vereiste. In de meeste gevallen gaat onze voorkeur, omwille van het resultaat, uit naar latex spuitwerk.

Op een groot woonkamerplafond, in een kamer met veel ramen (= strijklicht), is het bv. bijna niet voor elkaar te krijgen om het plafond streeploos te schilderen met een roller. In zulke gevallen kiest u voor latex spuitwerk, voor het mooiste resultaat.Strepen plafond herstellen

Wanneer het verven niet naar wens is gegaan en u heeft als gevolg hiervan zichtbare aanzetten, wilt u de strepen plafond herstellen.

Op een glad plafond lijkt latex spuiten de meest voor de hand liggende oplossing. De enige garantie hierbij is echter dat de strepen ‘minder zichtbaar worden’, dus daaraan zit wel een zeker risico verbonden.

Het hele plafond schuren voor het latex spuiten kan helpen om het resultaat te verbeteren. Hieraan kunnen echter ook geen garanties ontleend worden.

Rollerbanen, aanzetten en strepen worden in sommige gevallen bijna onzichtbaar weggespoten d.m.v. latex spuitwerk. In andere gevallen kunnen deze wel behoorlijk zichtbaar blijven na het latex spuiten.

De meest radicale oplossing is ook de meest effectieve: het plafond opnieuw stucen en daarna latex spuiten. Als er bij het verven goed is voorgestreken, is een pleisterlaag (c.q. filmlaag) voldoende.

Bij een spackplafond is het opnieuw spacken van het plafond vaak de beste oplossing om banen en strepen plafond te verwijderen.

Spackspuiten is ook mogelijk op glad gestucte plafonds met rollerbanen. Hierdoor verdwijnen weliswaar de strepen, maar u krijgt dus wel een structuur op uw plafond.

Dit is een prima oplossing voor het probleem, maar als u onlangs een hoop geld betaald heeft om uw spackplafond glad te laten stucen, geeft dit niet het gewenste resultaat.


Wat kost plafond met strepen herstellen?

De kosten voor het herstellen van een gevlekt plafond met strepen, roller-banen of aanzetten zijn op aanvraag. Dit is natuurlijk afhankelijk van de situatie.

Het beste is uiteraard om überhaupt niet in de situatie te belanden dat u een gevlekt plafond moet herstellen.

Besparen op de schilder is normaliter geen goed idee, er zijn wel andere opties waarmee u toch kunt besparen op de klus.

Voor het verven een specialist raadplegen, kan u dan ook een hoop ‘kopzorgen’ en frustratie(s) schelen.

U kunt hierover uiteraard vrijblijvend contact met ons opnemen.

Contact opnemen

No responses yet

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Contact opnemen
%d bloggers liken dit: