white and green cactus pattern apron near round gray analog wall clock

Wanneer het gaat om glad stucwerk of pleisterwerk stootvast, waterafstotend en afneembaar afwerken, zijn er verschillende mogelijkheden. In sommige situaties is dit zeker aan te raden: in de keuken i.v.m. spetters of vetvlekken op de muur, met kleine kinderen (bv. afdrukken van handjes op de wand), in een werkplaats en ga zo maar door …


Muur beschermen tegen beschadigingen

Wanneer u recent uw woning heeft opgeknapt, wilt u dat natuurlijk zo lang mogelijk netjes houden. Spackspuitbedrijf M.B. begrijpt dat.

In dit artikel beschrijven wij daarom een aantal mogelijkheden die kunnen helpen uw muren te beschermen, zodat u langer van uw mooie wanden kunt genieten!


Muur verven met afneembare latex – schrobvast klasse 1

Een optie om muren extra goed afneembaar te maken is het verven met een extra afneembare latex d.w.z. schrobklasse 1 verf. Wij gebruiken hiervoor zelf altijd SPS uniclean 7070 mat of Brander Brava Superdeck:

Brander Brava Superdeck

Bij latex spuitwerk of sauzen in donkere kleuren raden wij het gebruik van latex met de hoogste schrobklasse aan. De reden hiervoor is omdat er anders snel vegen of glimmende plekken kunnen ontstaan na het afnemen van de wand.

Meer informatie over welke materialen wij gebruiken kunt u uiteraard ook op onze website terugvinden.

Materialen – latex

Muur behandelen met muurvernis / blanke lak

Wanneer u een extra afneembare latex gebruikt voor het afwerken van een muur, maakt dat de wand niet (extra) stootvast.

Misschien wel nog effectiever is daarom het aanbrengen van een extra laag op de muur: muurvernis. Dit zorgt er namelijk voor dat een muur zowel extra afneembaar, stootvast als waterafstotend wordt gemaakt.

Muurvernis is een soort ‘blanke lak’ – verkrijgbaar in een matte en glanzende variant. Wij gebruiken hiervoor zelf SPS Protect (mat of glans) muurvernis:


Muren verven voor aanbrengen muurvernis

Wanneer u na het schilderen muurvernis wilt aanbrengen, volstaat een schrobklasse 2 latex voor het verven van de muur. De latex dient dan namelijk alleen voor het aanbrengen van de gewenste kleur.

Het gebruik van een schrobklasse 1 latex heeft i.c.m. muurvernis geen meerwaarde. De keuze voor een duurdere latex betekent onnodige extra kosten, omdat de muurvernis de wand van precies dezelfde eigenschappen voorziet als waarvoor u meer betaalt t.o.v. schrobklasse 2.

Vanzelfsprekend moet met het aanbrengen van de muurvernis gewacht worden tot de latex op de muur volledig opgedroogd is.


Muren stootvast maken d.m.v. muurvernis

De muurvernis kunt u daarna eenvoudig zelf met een roller aanbrengen, normaliter in 2 lagen.

De ‘toplaag’ die over de verf heen wordt aangebracht bied extra bescherming. Deze wordt na het opbrengen hard, wat de ondergrond iets sterker maakt. Het ‘stootvast’ maken van muren is een discutabel begrip. De wanden kunnen na een behandeling met muurvernis nog ‘gewoon’ beschadigen.

De toplaag is weliswaar iets harder, maar als je hard tegen de muur stoot, zal deze niet schadevrij blijven. Het is dus heel lastig om te zeggen in hoeverre de muren beter beschermd zijn hiertegen: het helpt iets …


Structuurmuren stootvast, afneembaar en water-afstotend maken

De toepassing van muurvernis op andere ondergronden als glad stucwerk (bv. spack of spachtelputz), is ook mogelijk. Structuurwanden (enigszins) afneembaar maken doet u op deze manier.

Uiteraard is een gladde muur per definitie makkelijker en beter afneembaar is als een wand met structuur. Muren glad maken kan d.m.v. stucwerk. Dat blijft toch de beste optie voor goed afneembare muren.

Stucwerk muren

Meer informatie?

Heeft u vragen m.b.t. het afneembaar maken van uw muren (of plafond) – of wilt u hierover advies op maat inwinnen? U kunt hierover uiteraard altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Contact opnemen

Categories:

Tags:

2 Responses

  1. Hoe ik vaker thuis ben, overweeg ik om zelf mijn woning te renoveren. Deze blog is precies wat ik zocht. Ik heb geen ervaring met bouwwerkzaamheden, dus ik kan deze informatie goed gebruiken. Dank je voor het delen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Contact opnemen
%d bloggers liken dit: