Gaat u verhuizen naar een nieuwbouwwoning? Dan zijn er een hoop keuzes die u moet gaan maken: de vloeren, electra, keuken, badkamer, verlichting .. en natuurlijk komt dan ook de vraag naar voren wat gaat u met de behangklare nieuwbouw wanden doen: spackspuiten, renovlies behangen of toch stucen en latex spuiten?

Het afwerken van de wanden en plafonds is een belangrijk onderdeel van het uw nieuwe woning – en daarin ligt onze specialiteit. In dit artikel nemen wij de stappen door in het nieuwbouw traject.

Wij vinden de website van Vereniging Eigen Huis overigens uitermate informatief als het gaat om het kopen van een nieuwbouw huis en alles wat daarbij komt kijken.


Bouwen en afbouwen in nieuwbouw

Heel vaak denkt u vroeg in dit traject nog niet (concreet) aan de afwerking van de nieuwbouw of plafonds, maar weten wat u wil kan wel bepalend zijn in wat op dat moment de beste keuze is voor u: soms kan het laten vervallen van een optie bij de aannemer u namelijk geld besparen.


Behangklaar stucwerk wanden nieuwbouw

Het aanbrengen van stucwerk van wanden en spackspuiten van plafonds behoren tot de afbouwfase.

Wanden behangklaar stucen is de standaard in een nieuwbouw woning. Deze optie kunt u (in sommige gevallen) laten vervallen bij de aannemer, maar of dat handig is … dat ligt heel erg aan de gewenste eindafwerking voor de wanden.


Spackspuiten plafond nieuwbouw

Voor de plafonds in de nieuwbouw geldt dat een betonnen plafond met V-naden, afgewerkt met spackspuitwerk het meest voorkomend is. Deze optie (spackspuiten plafond) kunt u eveneens laten vervallen bij de aannemer.

Wanneer de aannemer het spackspuitwerk verricht, worden in het toilet de wanden boven het tegelwerk ook meegespoten. Hierbij wordt nagenoeg altijd het materiaal Brander Crystal gebruikt.


Wanden (en plafond) afwerken nieuwbouw na oplevering

Na de oplevering van uw nieuwbouw woning door de aannemer, dient u de wanden normaliter nog af te werken. Het plafond is dan dus al afgewerkt d.m.v. spackspuitwerk.

Maar, als u bv. kiest voor een plafond met inbouw spotjes (verlaagd met gipsplaten) of als u wilt het plafond glad laten stucen, dienen ook de plafonds naderhand nog behandeld te worden.

Behalve de muren (en plafonds), hebben veel nieuwbouwwoningen op het moment van oplevering door de aannemer nog onafgewerkte schuine zolderkappen. Het kan een optie zijn om deze (mee) te laten spuiten op het moment dat de wanden in uw woning laat afwerken.


Spuiten behangklare muren nieuwbouw

Met het afwerken van behangklare wanden in de nieuwbouw kunnen wij u verder helpen. Het artikel hieronder bevat daarover nog meer informatie.

De onderstaande afwerkingen van de wanden in de nieuwbouw zijn het meest voorkomend:

U kunt uiteraard ook voor een andere wandafwerking kiezen (zoals bv. spachtelputz).


Scheurvorming wanden nieuwbouw

In een nieuwbouw woning bestaat altijd de kans op het optreden van scheurvorming. Dit is omdat de woning nog moet ‘zetten’. Hierdoor kan er werking tussen de wanden de wanden en plafonds optreden, waardoor scheurvorming kan ontstaan. Helaas kan dit nooit volledig worden uitgesloten.

Bij stucen en spackspuiten wordt eigenlijk altijd gaasband aangebracht op de afscheidingen waar scheurvorming kan optreden. Hierdoor wordt dit risico enigzins beperkt en is de impact hiervan minder.

In tegenstelling tot veelgehoorde geluiden, geldt dat scheurvorming ook kan optreden als u kiest voor het aanbrengen van (renovlies) behang, als afwerking van de wanden. Het is wel zo, dat de scheuren dan (vaak) niet zichtbaar zijn, omdat deze zich achter het behang bevinden.


Afwerken plafonds natte ruimtes nieuwbouw

Op het moment dat de bouwer / hoofdaannemer de badkamer en het toilet afwerkt, zorgt deze normaliter ook dat plafonds van deze ruimtes met spack gespoten worden.

Als u deze door een derde partij laat plaatsen, is het afwerken van het plafond vaak optioneel. Dit kan normaliter wel bij die partij ondergebracht worden, maar dit kunt u ook laten uitvoeren door bij degene die de overige wanden en plafonds afwerkt.

Omdat dit normaliter maar kleine oppervlaktes betreft, is de laatste optie vaak wel zo voordelig.

U dient hierbij wel rekening te houden met de volgorde van de werkzaamheden: als de wanden bv. tegelklaar gestuct dienen te worden, dient dit uiteraard voorafgaand aan het plaatsen van een badkamer te gebeuren.

Maar als er bv. nog aansluitingen verplaatst dienen worden, dient er nog gehakt of gefreesd te worden. In zo’n geval moeten de wanden naderhand sowieso nog bewerkt worden en is het dus ook minder handig deze hieraan voorafgaand te laten stucen.


Plannen klussen na oplevering

Wij horen vaak van klanten dat zij een “hele strakke planning” hebben.

Natuurlijk is het van belang om de verschillende werkzaamheden goed op elkaar aan te laten sluiten om een zo kort mogelijke doorlooptijd te realiseren tussen het moment van oplevering van uw woning en uw verhuizing. Op die manier verkort u immers de periode met dubbele woonlasten en bespaart u dus geld.

Er zit hier echter wel een grote maar aan: als u een té strakke planning hanteert, hoeft er maar één partij uit te lopen en dan kan uw planning al in de knoei komen. Dit kan vervolgens een “domino-effect” tot gevolg hebben, met alle gevolgen van dien.

Vaak is het namelijk niet mogelijk een afspraak met een aantal dagen te verzetten, maar duurt het enkele weken voordat een leverancier een afspraak opnieuw kan inplannen. Bovendien is dat ook niet in alle gevallen kosteloos. Als u iets meer ruimte in uw planning laat, zorgt dat vaak voor veel minder stress.

Het komt in de bouw nu eenmaal zelden voor dat alles helemaal volgens planning gaat en binnen de vooraf gemaakte begroting past. Wanneer u daar niet op berekend bent, kunt u voor onaangename verassingen komen te staan.


Conclusie: afwerken wanden en plafond nieuwbouwwoning

Wanneer u een nieuwbouw woning gaat betrekken, krijgt u met heel veel keuzes te maken. Het is belangrijk om u van tevoren goed te oriënteren en (in grote lijnen) te bepalen wat het gewenste eindresultaat is, om daarin de juiste keuzes te kunnen maken.

Op die manier kunt u kosten besparen en zorgen dat de werkzaamheden door een hierin gespecialiseerde partij worden uitgevoerd (= kwaliteit).

Door vervolgens met een realistische planning te werken voorkomt u situaties waarin u werkzaamheden uitgesteld moeten worden en u halsoverkop beslissingen moet nemen. Dit gaat namelijk bijna altijd ten koste van de kwaliteit of heeft financiele consequenties.

Dat wilt u natuurlijk voorkomen, het verhuizen naar een nieuwbouw woning vooral heel leuk zou moeten zijn: u heeft immers de (unieke) mogelijkheid om de woning geheel naar uw wensen af te werken .. en dat wilt u uiteraard wel in 1x goed doen.

Wilt u meer weten over het afwerken van wanden of plafonds in de nieuwbouw? Dan kunt u uiteraard altijd vrijblijvend hierover contact met ons te nemen.

Contact opnemen

No responses yet

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Contact opnemen
%d bloggers liken dit: