Wat is het verschil tussen behangklaar en sausklaar stucwerk?

Stucwerk muren en plafond wordt aangebracht door de stukadoor. Zowel behangklaar als sausklaar stucwerk zijn soorten glad stucwerk, waarbij het voornaamste verschil zit in het afwerkingsniveau van het stucwerk wat door de stukadoor wordt aangebracht.Er kan zowel bij behangklaar als sausklaar stucwerk muren of plafond sprake zijn van raapwerk, dat is het geval als er een gipslaag van meer dan 7 mm dik aangebracht moet worden op de ondergrond.


Wat is behangklaar stucwerk muren en plafond?

Behangklaar stucwerk is glad stucwerk wat geschikt is voor afwerking met behang. Er mogen kleine oneffenheden in het stucwerk zitten want na het aanbrengen van behang op de muur zijn deze niet meer zichtbaar.

Op behangklaar stucwerk kan direct ook spackspuitwerk of sierpleister (bv. spachtelputz) worden aangebracht.

Behangklaar stucen

Wat is sausklaar stucwerk muren en plafond?

Sausklaar stucwerk is glad stucwerk wat geschikt voor afwerking met latex spuitwerk of ‘ouderwets’ verven met de roller (sauzen). Er mogen slechts minimale oneffenheden in het stucwerk zitten, want na het aanbrengen van verf op de muur blijft het stucwerk zichtbaar.

Omdat sausklaar stucwerk gladder is afgewerkt is als behangklaar stucwerk, kunnen uiteraard alle afwerkingen die direct op een behangklare ondergrond aangebracht kunnen worden ook op een sausklare muren of plafond worden aangebracht.

Sausklaar stucwerk

Normen stucwerk muren en plafond

Het Technisch Bureau Afbouw (TBA) heeft de normen die gelden bij stucwerk (t.a.v. vlakheidsgraad, visuele eisen etc.) vastgelegd.

In glad gestucte muren en plafonds is een gradatitie aangebracht die aangeeft hoe glad deze is: hoe gladder de ondergrond, des te hoger is de stuc klasse in deze geplaatst wordt.

Behangklaar gestucte muren en plafonds zitten qua afwerkingsniveau in klasse C en in sommige gevallen klasse D. Sausklaar gestucte muren en plafond behoren tot klasse B en soms klasse A (= airless klaar).


Hoe werkt de stukadoor?

Stucwerk kan op nagenoeg alle ondergronden aangebracht worden.

De stukadoor start eerst met voorbereidende werkzaamheden (afplakken), daarna is de eerste stap het voorstrijken van de ondergrond (bv. met Knauf Betokontakt). Als dat voldoende droog is kan de stukadoors het gips (bv. Knauf MP 75 of Rotband) opbrengen.

Nadat het gips is opgebracht dient de stukadoor dit uit te vlakken (d.m.v. afreien stuc). Dit dient vervolgens afgemest worden te worden.

Bij sausklaar stucwerk worden de muren en plafonds vervolgens superglad afgewerkt d.m.v. het aanbrengen van een pleisterlaag (bv. met Gyproc Rifino Top). Het aanbrengen van de ‘finish-laag’ wordt ook wel afpleisteren genoemd.

Materiaal stukadoor

Behangklaar stucwerk sausklaar maken

De stukadoor kan u helpen met bv. nieuwbouw muren behangklaar sausklaar maken. In sommige gevallen kan dit d.m.v. dunpleisteren (= filmwerk).

In andere gevallen moeten de muren of plafond compleet sausklaar gestuct worden. Dit is o.a. afhankelijk van het soort ondergrond(en) waarop gestuct moet worden.

Wij helpen u graag verder met advies bij vragen over het stucen van muren en plafond.

Advies


Wat kost stucwerk muren en plafond per m2 ?

Het aanbrengen van stucwerk is bij ons mogelijk vanaf €15,00 p/m2 (excl. Btw) incl. materiaal en standaard afplakwerk.

Hieronder vindt u een overzicht, wat verschil kosten behangklaar en sausklaar stucwerk inzichtelijk maakt.

OppervlaktePrijs (excl. Btw)
Behangklaar stucwerk (wanden)€16,50 p/m2
Behangklaar stucwerk (plafond)€17,50 p/m2
Hoeknaalden stellen / stuc-stops plaatsen€5,00 p/m1
Dagprijs stukadoor€400,00 p/dag
OppervlaktePrijs (excl. Btw)
Sausklaar stucwerk (wanden)€17,50 p/m2
Sausklaar stucwerk (plafond)€20,00 p/m2
Hoeknaalden stellen / stuc-stops plaatsen€5,00 p/m2
Dagprijs stukadoor€400,00 p/dag
Prijzen stucwerk

Offerte stucwerk muren en plafond aanvragen

Via onze website kunt eenvoudig een prijsopgave voor stucwerk aanvragen: dit kan uiteraard zowel voor behangklaar en sausklaar stucwerk.

Offerte aanvragen

Stucwerk

%d