Voor muren en plafond stucen, spackspuiten, latex spuiten of bv. voor schilderwerk geldt een aparte Btw-regeling. In sommige situaties geldt namelijk het hoge Btw-tarief (nieuwbouw) terwijl in andere gevallen juist het lage Btw-tarief gehanteerd mag worden (bestaande bouw). In dit stuk wordt duidelijk gemaakt wanneer, waar sprake van is.


Introductie laag Btw-tarief stukadoren

Ten tijde van de laatste grote economische crisis is de bouwsector zwaar getroffen. De gevolgen in de sector ‘afbouw’ waren merkbaar: veel consumenten kozen ervoor grote uitgaven uit stellen of te bezuinigen op de klus – bv. door zelf te gaan klussen of (de welbekende) oost-Europese stukadoors hiervoor in te schakelen.


Wanneer geldt 9% Btw-tarief voor stucwerk, spackspuiten of latex spuiten?

Daarom heeft de regering een regeling in het leven geroepen waarbij er voor de uitvoer van werkzaamheden in een bestaande woning (d.w.z. ouder dan 2 jaar) het lage Btw-tarief gehanteerd mag worden, om zo verbouwen voor consument aantrekkelijker te maken. Hiermee werd op een bestedingsimpuls op deze markt gehoopt. Op dat moment bedroeg het lage Btw-tarief 6%.

Inmiddels is het lage Btw-tarief al enige tijd (per 2019) verhoogd van 6% naar 9%.

Het lage Btw-tarief 9% t.o.v. het hoge Btw-tarief 21% levert nog altijd een forse besparing op. De consument bespaart hierdoor dus 12% op de uitgave. Deze regeling is nog steeds van kracht en lijkt een blijvend karakter te hebben gekregen.


In de nieuwbouw liggen de prijzen excl. Btw over het algemeen iets lager, omdat hier geen rekening gehouden hoeft te worden met een bestaande situatie. In de nieuwbouw geldt dan ook het hoge Btw-tarief van 21% – dit geldt ook voor bedrijfsruimten, verenigingsgebouw etc. voor wie de Btw aftrekbaar is.


Samenvatting: 9% laag Btw-tarief schilderwerk en stukadoren

In bestaande woningen (ouder dan 2 jaar) mag het lage Btw-tarief van 9% gehanteerd worden. Klik hier om te bekijken in welke omstandigheden hiervan sprake is.

In nieuwbouw woning geldt het het hoge Btw-tarief (21%) dat blijft ongewijzigd. Dit percentage is ook van toepassing voor bedrijfsruimten e.d.

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Contact opnemen
%d