Voor muren en plafond stucen, spackspuiten, latex spuiten of bv. voor schilderwerk geldt een aparte Btw-regeling. In sommige situaties geldt namelijk het hoge Btw-tarief terwijl in andere gevallen juist het lage Btw-tarief gehanteerd mag worden. In dit stuk wordt duidelijk gemaakt wanneer, waar sprake van is.


Introductie laag 6% Btw-tarief stukadoren

Ten tijde van de laatste economische crisis is de bouwsector zwaar getroffen, voor ons in de sector ‘afbouw’ bij uitstek interessant: veel consumenten kozen ervoor grote uitgaven uit stellen of te bezuinigen op de klus – bv. door zelf te gaan klussen of (de welbekende) oost-Europese stukadoors hiervoor in te schakelen.

Daarom heeft de regering een regeling in het leven geroepen waarbij er voor de uitvoer van werkzaamheden in een bestaande woning (d.w.z. ouder dan 2 jaar) het lage Btw-tarief gehanteerd mag worden, om zo verbouwen voor consument aantrekkelijker te maken; waarmee natuurlijk op een bestedingsimpuls op deze markt gehoopt werd.


Wanneer geldt 6% Btw-tarief voor stucwerk, spackspuiten of latex spuiten?

Het lage Btw-tarief is 6% t.o.v. 21% hoog Btw-tarief. De consument bespaart hierdoor dus 15% op de uitgave. Deze regeling is nog steeds van kracht en lijkt een blijvend karakter te hebben gekregen.

In de nieuwbouw liggen de prijzen excl. Btw over het algemeen iets lager, omdat hier geen rekenig gehouden hoeft te worden met een bestaande situatie. In de nieuwbouw geldt dan ook het hoge Btw-tarief van 21% – dit geldt ook voor bedrijfsruimten, verenigingsgebouw etc. voor wie de Btw aftrekbaar is.


Stijging laag Btw-tarief van 6% naar 9%

Na de stijging van het hoge Btw-tarief van 19% naar 21% (2012) gaat nu het lage Btw-tarie omhoog. Vanzelfsprekend is dit besluit voor zowel de consument als de ondernemer geen goed nieuws.

Onlangs is namelijk bekend geworden dat de regering voornemens is het lage Btw-tarief van 6% naar 9% te verhoren, dit voorstel zou in 2019 ingaan.


Wat kost een stukadoor zwart?

In de bestaande bouw betekent dit dus dat alles 3% duurder wordt, als dezelfde prijzen excl. Btw worden aangehouden.

Goedkoop stucwerk laten uitvoeren? Geen zorgen, dat is en blijft bij ons mogelijk.

Deze ontwikkeling is natuurlijk kwalijk: de maatregel maakt het namelijk aantrekkelijker voor consumenten stucwerk “zonder bon” uit te laten voeren, want uiteraard is dat goedkoper dan wanneer er wel belasting wordt afgedragen.

Waar de consument en de ondernemer niet gebaat lijken bij deze maatregel, geldt dat wel voor de overheid. Toch lijkt de vraag dus gerechtvaardigd of de belastinginkomsten er überhaupt wel op vooruit gaan, als hierdoor het aantal “zwarte klussen” toeneemt.


Samenvatting: 6% laag Btw-tarief schildewerk en stukadoren

Dat mag natuurlijk niet, u betaalt dus altijd Btw. In bestaande woningen (ouder dan 2 jaar) mag het lage Btw-tarief van 6% gehanteerd worden. Klik hier om te bekijken in welke omstandigheden hiervan sprake is.

In nieuwbouw woning geldt het het hoge Btw-tarief (21%) dat blijft ongewijzigd. Dit percentage is ook van toepassing voor bedrijfsruimten e.d.

In 2019 stijgt het lage Btw-tarief van 6% naar 9% als gevolg van een nieuwe maatregel.

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: