Het witten van muren en plafond is een werkwoord geworden, een synoniem voor wit verven muren en plafonds. Wit is namelijk verreweg de meest gebruikte kleur (soort) op muren en plafonds in woningen. Er is dan ook bijna geen woning te vinden waar geen witte plafonds zijn. Wit is namelijk een ruimtelijke en neutrale basis, van waaruit heel veel mogelijk is.
Muren en plafonds witten
Bij het witten van muren en plafonds moet u eerst bepalen welke kleur(en) wit u eigenlijk wilt aanbrengen. Kiest u voor standaard wit, signaalwit (RAL 9003), verkeerswit (RAL 9016), gebroken wit (RAL 9010), creme-wit (RAL 9001) of leliewit (Histor)? En kiest u dan voor dezelfde kleur op de muren als op het plafond?
Behalve de kleur kunt u ook de methode om uw plafond te witten kiezen. Dat kan door middel van spackspuiten, airless latex verfspuiten of sauswerk. De beste methode hiervoor is overigens niet in iedere situatie hetzelfde, wij leggen hierover meer uit op onze website.
In dit artikel concentreren wij ons uitsluitend op de kleur wit. Het ene wit is namelijk het andere niet. Misschien zult u denken: zit daar dan zo’n groot verschil tussen? Het korte antwoord hierop is: ja.
Kleur bepalen voor witten muren en plafond
Ivoorwit een bv. zo’n veelvoorkomende wittint. Hierbij moet u echter goed opletten: zowel Sikkens, Histor, Flexa, Gamma als Praxis voeren namelijk een wittint met deze naam in hun assortiment. Deze hebben echter allen een ander kleurnummer – en dus een unieke samenstelling. Deze zijn qua kleur dus niet hetzelfde (zie onderstaande overzicht).

Het standaard wit bij zowel spackspuitwerk als latex spuiten heeft geen kleurnummer, vrij vertaald naar een RAL-code is dat RAL 0000. Bij latex wordt dit ook wel basis P genoemd, oftwel: muurverf zonder toegevoegd kleurpigment. Dit is tevens de basis voor alle lichte mengkleuren. Bij spack is diezelfde basis Brander Crystal KV.
De naam van dit artikel (te weten: 50 tinten wit) is eigenlijk een understatement. U kunt namelijk kiezen uit veel meer verschillende wittinten. De keuze daarin is zó groot, dat wij ons goed kunnen voorstellen dat u door de bomen het bos niet meer ziet.
Populaire wittinten en trends
De meest gebruikte wittinten hebben wij hieronder voor u op een rijtje gezet:
- Standaard wit – RAL ####
- Signaalwit – RAL 9003
- Verkeerswit – RAL 9016
- Gebroken wit – RAL 9010
- Creme-wit – RAL 9001
In de trends zien wij eigenlijk de tendens opschuiven naar steeds witter. Dit zorgt ook voor een frisser effect en past daarom ook beter in een modern interieur. Waar vroeger RAL 9001 (crème wit) nog regelmatig werd toegepast, raakt dit dus steeds meer uit de mode.
Het gebroken wit (RAL 9010) is nog steeds wel erg in trek. Dit wordt vaak als standaard op bv. plinten en kozijnen toegepast. Op dat gebied zien wij overigens wel steeds meer een verschuiving richting RAL 9016.

Witte muren en plafonds saai?
Bij muren en plafonds witten bestaat vaak de zorg dat het eindresultaat saai of klinisch wordt. Wij krijgen regelmatig te horen dat men spierwit te wit vindt. Zij willen de woonkamer immers niet in een wachtruimte van een de tandartsparktijk transformeren.
In onze beleving hoeft dat zelfs bij het witste wit absoluut niet het geval te zijn. Het soort vloer, meubels, accessoires, decoratie etc. kunnen heel veel sfeer creëren in een ruimte waar de muren en plafonds in een neutrale kleur zijn afgewerkt. U kunt er bv. ook voor kiezen dit te doorbreken door één muur in een accentkleur te laten verven.
Wij zijn bv. ook vaak een combinatie van RAL 9010 op de muren en wit op het plafond (of bv. RAL 9016). Het werken met 2 contrasterende wittinten kan ook een mooi effect creëren.
Spack muren en plafonds witten
In veel woningen zijn de plafonds afgewerkt d.m.v. spackspuitwerk wit. Een plekje op uw spackplafond bijwerken met latex levert per definitie een kleurverschil op, dit vergroot vaak juist het probleem.
Een bekend risico bij spack verven is het ontstaan van aanzetten, banen en strepen op het plafond. Een spackplafond verven doen wij daarom altijd d.m.v. airless latex verfspuiten. Soms is het opnieuw spacken van het plafond een nog betere optie.
Beste resultaat witten muren en plafond
Er is dus een verschil tussen het witten van verschillende ondergronden:
U kunt op onze website hierover veel meer informatie vinden.
Meer informatie muren en plafonds witten
Wilt u meer weten over het witten of wit verven van muren en plafonds? Dan kunt u natuurlijk via onze website hiervoor een vrijblijvende offerte aanvragen.
Uiteraard kunt wij u ook verder helpen met een antwoord op uw vragen of advies op maat. Daarover kunt u contact met ons opnemen.
Contact opnemen
Latex spuiten
Spackspuiten
No responses yet