man painting the wall

Stucwerk, spackspuitwerk en schilderwerk zijn allen echt een vak apart. Wij merken toch geregeld dat bepaalde onderdelen van ons vak behoorlijk onderschat worden. Voor stukadoors en schilders bestaan aparte opleidingen, al moet daarbij direct gezegd worden: dit is een echt praktijkvak.


Spackspuitbedrijf M.B. verzorgt vooral spackspuitwerk, stukadoorswerk en airless latex spuitwerk voor haar klanten.

Ervaring en vakmanschap zijn voor ons heel belangrijk. Dat is iets waar doe-het-zelvers in veel mindere mate over beschikken. Dat is niet erg, maar wel een gegeven waarvan wij ons bewust moeten zijn. Wij merken dat klussers het eigen kunnen nog wel eens overschatten.

Bij ons type werkzaamheden komt het regelmatig voor dat een derde partij (bv. een stukadoor) op een project werkzaam is geweest. Het kan dus ook voorkomen dat de klant zelf bepaalde zaken wil voorbereiden. Wij maken daarin geen onderscheid: als het goed is, is het goed.

Omwille van het resultaat op uw klus, beoordelen wij werk verricht door derden – met effect op het resultaat van ons werk – altijd tegen een professionele standaard.


Besparen door doe-het-zelven

Stucen kan ik niet, maar zo’n plafond schilderen lukt me prima” of “Die gipsplaatjes bewerk ik zelf wel even voor” .. zomaar 2 zinnen uit gesprekken die wij dagelijks voeren. Even langs de bouwmarkt, eerst nog een YouTube tutorial bekijken en lekker aan de slag!

U begrijpt waarschijnlijk al dat wij hier met de nodige huivering tegenover staan. Dat komt grotendeels door onze ervaring: wij zien dit soort dingen namelijk vaker niet goed gaan als wel. Natuurlijk kunt u bepaalde klussen prima zelf doen, maar dat geldt zeker niet alle klussen m.b.t. muren en plafonds. De vakman verdient erkenning voor zijn vakmanschap.

Iets als een schroefgaatje vullen lijkt heel simpel .. maar zelfs dat kan misgaan: veel vulmaterialen krimpen namelijk in na het aanbrengen. 1x vullen is dus vaak niet genoeg, dat moet u maar net weten. En hoe werkt u zulke gaatjes eigenlijk netjes weg op een muur met structuur?

Wij zien dit regelmatig misgaan bij het uitvoeren van de volgende werkzaamheden:

Uiteraard willen wij met u meedenken hoe kosten te kunnen besparen, maar dat moet wel realistisch zijn. Ik heb nog nooit iemand een restaurant binnen zien stappen met een bakje gesneden groenten .. onder het mom van: “Ik heb alvast het voorwerk gedaan, dan kunt u vast wel iets aan de prijs doen.” In zo’n geval is het simpel: u gaat uit eten of u kookt thuis; een middenweg bestaat niet.

Dergelijke verzoeken krijgen wij toch regelmatig binnen. Enerzijds willen wij daarin graag met u meedenken, anderzijds zit daar voor ons ook gewoon een risico in. U verwacht als klant immers een goed eindresultaat en wij willen op onze beurt graag mooi werk afleveren.

U kunt qua eindresultaat natuurlijk geen 10 verwachten, als u bereid bent om voor maximaal een 6 te betalen. Sterker nog: een 7 is dan al boven verwachting. U krijgt immers waarvoor u betaalt. Met minder hoeft u uiteraard geen genoegen te nemen, maar meer verwachten is ook niet realistisch.


Bespaartips

Zelf voorbereiden of laten doen?

Is het mogelijk om zaken zelf voor te bereiden? Ja. Bent u daarvoor capabel? Dat weten wij niet. Bent u in staat om ons te overtuigen dat u daar capabel voor bent? Ongetwijfeld, maar wat schiet u daar eigenlijk mee op? Eerlijkheid duurt het langst, ook als dat betekent dat uw offerte dan hoger uitvalt .. of moet al bereid zijn genoegen te nemen met een minder eindresultaat.

Als e.e.a. niet goed voorbereid is, wordt mooi werk afleveren voor de professional namelijk ook lastig. In het beste geval zijn wij meer tijd kwijt om dit te corrigeren. De kosten vallen voor u dan wel hoger uit als vooraf begroot.

De tijd en het budget om tot het beste eindresultaat te komen moeten hiervoor dan ook wel kunnen worden vrijgemaakt. Als het gaat om 1-2 uur meerwerk is dat eigenlijk altijd in een bestaande planning in te passen. Als dat het ergste is, valt de “schade” eigenlijk prima te overzien.

Bij 3 uur (of meer) is dat al lastiger. Dan kijken we nog niet eens naar de droogtijd van te verwerken producten, want als gevolg daarvan kan er makkelijk een extra dag nodig zijn – en soms zelfs ook meerdere dagen droogtijd. De kosten en vertraging kunnen dan snel oplopen.

Zeker als u werkt met een strakke planning, adviseren wij dan ook om risico’s zoveel mogelijk te beperken en dus ervoor te kiezen uw klussen daarom professioneel uit te laten voeren.

Het kan namelijk ook voorkomen dat er andere leveranciers na ons gepland staan, waardoor er in tweede instantie (veel) meer afgeplakt moet worden. Of er moet worden geschoven in de planning van die leveranciers, wat ook enorme vertraging kan tot gevolg kan hebben.

Oftewel: vervelende situaties die wij het liefste willen voorkomen en u natuurlijk ook. Wij kunnen dus gerust stellen: als besparen door het doe-het-zelven mislukt, kost het per definitie meer als de initiële besparing waarop u hoopte.


Wanneer zelf klus voorbereiden?

We kunnen wel stellen: als wij u moeten uitleggen hoe u bepaalde zaken dient voor te bereiden, kunt u er beter niet aan beginnen.

U verwacht van ons ook dat een schilder of stukadoor over de benodigde ervaring beschikt om de klus te klaren. Dat verwachten wij dan ook van u als u zelf zaken wilt voorbereiden.

Wij kunnen een project van A t/m Z voor u verzorgen, maar u kunt dus ook losse diensten bij ons afnemen. In het eerste geval zijn wij dan ook volledig verantwoordelijk voor het eindresultaat. Maar in het 2e geval speelt de component “afhankelijkheid van derden” ook een rol.

Wij zijn uiteraard niet verantwoordelijk voor (de kwaliteit van) het werk uitgevoerd door een derde partij. In de regel is het dus ook verstandiger zoveel mogelijk bij één partij onder te brengen, om onderling vingerwijzen tussen partijen te voorkomen.


Wij adviseren, u beslist

Bij ons is de klant koning: u kunt het dus precies krijgen zoals u wilt. Wie betaalt, bepaalt immers. Maar dat houdt dus niet persé in dat uw woning in een paleisje wordt omgetoverd … wij doen uiteraard wel ons best het maximale resultaat te bereiken binnen de mogelijkheden die wij hiervoor krijgen.

Daarbij adviseren wij u altijd hoe het best mogelijke resultaat te bereiken. Het blijft echter uw beslissing u wat er wel of niet wordt uitgevoerd. Maar feit blijft: (extra) handelingen (die wel geadviseerd worden) achterwege laten leidt natuurlijk niet tot een optimaal resultaat.

Kortom: als u zeker weet dat u iets goed kunt voorbereiden, kunt u op die manier kosten besparen.

Maar als u twijfels kent hierover en de voornaamste reden waarom u overweegt zaken zelf voor te bereiden wordt ingegeven door financiële motieven, denken wij dat het verstandig is dit niet te doen. De kans is dan namelijk groot dat het u eindelijk juist meer kost.

U kunt uiteraard vrijblijvend een offerte aanvragen voor spackspuitwerk, stucwerk of airless latex verfspuiten via onze website. U kunt gerust contact opnemen voor advies bij uw klus.


Contact opnemen

Spackspuiten


Latex spuiten


Stucwerk


No responses yet

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Contact opnemen
%d bloggers liken dit: