crop man preparing wall for painting

Plafond stucen nieuwbouw, V-naden plafond dichten, nieuwbouw muren spackspuiten, de muren van behangklaar sausklaar maken en daarna latex spuiten.

Wij horen vaak horen wij dat dit wordt afgeraden door de aannemer. In dit artikel leest u in hoeverre dat advies klopt: wat zijn de feiten en wat zijn fabels over stucwerk nieuwbouw?


Oplevering nieuwbouw muren en plafonds door aannemer

Standaard nieuwbouwwoning wordt door de aannemer opgeleverd met behangklare muren en spackspuitwerk op het plafond. Op de wanden van het toilet (boven het tegelwerk) wordt eveneens spack aangebracht. Op het plafond worden de V-naden tussen de kanaalplaten of breedplaatvloeren open gelaten.


Waarom wordt stucwerk nieuwbouw afgeraden?

Omdat de woning nog moet ‘zetten’ kan er werking ontstaan tussen de muren en plafonds. Dus ttussen verschillende muurdelen en tussen de plafondplaten. Hiervan is vooral in de eerste 3 jaar na de oplevering van de nieuwbouwwoning sprake. Die werking kan zorgen voor scheuren in het stucwerk of spackspuitwerk, dit worden ook wel krimpscheuren genoemd.


Waarom wordt plafond stucen nieuwbouw afgeraden?

Bij een nieuwbouw plafond stucen, wordt er gaasband (= wapeningsgaas) aangebracht op de naden tussen de plafondplaten, welke worden opgevuld door de stukadoor.

Er wordt dus een ‘verbinding’ gemaakt wordt tussen 2 losse plafonddelen, waar vervolgens dezelfde afwerking overheen komt. Het visuele effect hiervan is een strak en egaal plafond.

Omdat het plafond uit losse delen bestaat kan werking tussen de verschillende plafondplaten niet worden uitgesloten – en daarmee dus ook scheurvorming niet (tussen de platen). Dat is één van de voornaamste redenen dat de aannemer de naden van het plafond dus open laat.


Waarom wordt muren stucen nieuwbouw afgeraden?

Vaak wordt geadviseerd de behangklare muren d.m.v. renovlies behang en sauswerk af te werken, omdat op die manier de scheuren niet (lees: minder snel) zichtbaar zijn. Krimpscheuren kunnen uiteraard nog steeds ontstaan, maar als deze achter het behang zitten zijn deze niet (meteen) zichtbaar.

De opvatting van de aannemer t.a.v. nieuwbouw muren stucen, is dus eigenlijk hetzelfde als t.a.v. het plafond. Hierbij moet wel in ogenschouw genomen worden, dat de aannemer zoveel mogelijk risico’s uit de weg wil gaan. Dit om klachten achteraf te voorkomen. Zij adviseren dus te kiezen voor de ‘veiligste optie’, maar niet persé de mooiste.

Over de mogelijkheden bij het afwerken van behangklare muren in een nieuwbouwwoning, hebben wij een apart artikel op onze website gepubliceerd.Is stucwerk nieuwbouw muren en plafonds mogelijk?

Het antwoord op deze vraag is: ja, muren en plafonds stucen nieuwbouw is zeker mogelijk.

Scheuren in muren plafond nieuwbouw zijn dus de belangrijkste reden om dit niet (direct) te laten doen.

Aan de andere kant: als de woning net is opgeleverd en (nog) leeg is, is dat wel een ideale gelegenheid om de muren en plafonds (direct) grondig onder handen te nemen.

Het is uiteraard ook mogelijk om een aantal jaar later pas te gaan stucen, al is stucwerk uitvoeren in een bewoonde situatie natuurlijk wel veel omslachtiger. De vraag is dan ook in hoeverre het risico op scheurvorming opweegt, tegen het voordeel dat de stukadoor in een lege woning aan de slag kan.

Het is immers ook prima mogelijk om krimpscheuren in stucwerk herstellen, repareren of bijwerken voordat u (na een aantal jaar) opnieuw laat verven of spuiten.

Dit maakt de doorlooptijd van de klus op dat moment in ieder geval aanzienlijk korter, omdat stucwerk aanbrengen an sich al tijdrovend is en daarnaast ook nog een behoorlijk droogtijd heeft.

In een bewoonde situatie kan het natuurlijk heel onhandig zijn als u langere tijd geen gebruik kunt maken van bepaalde ruimtes.


Glad stucen muren nieuwbouw (= sausklaar)

Nieuwbouw muren behangklaar sausklaar maken is mogelijk d.m.v. het aanbrengen van stucwerk. In sommige gevallen kan er ook gekozen worden filmwerk d.w.z. dunpleisteren muren nieuwbouw.

Daarvoor bent u overigens wel afhankelijk van de kwaliteit van de (behangklare) ondergronden.Bij glad stucwerk nieuwbouw muren wordt uiteraard rekening gehouden met het aanbrengen van wapeningsgaas op de plekken waar scheurvorming het meest voor de hand ligt. Dit zorgt voor ‘rechtere scheuren’, die dus eenvoudiger bij te werken zijn.

Scheuren stucwerk nieuwbouw voorkomen (of geheel uitsluiten) is helaas niet mogelijk.


Glad stucen plafond nieuwbouw (= sausklaar)

Wilt u al uw nieuwbouw plafonds glad stucen? Dan kunt u de optie ‘spackspuiten plafond’ laten vervallen bij de aannemer, dat heeft in zo’n geval namelijk geen meerwaarde.

Uiteraard kunnen spackplafonds ook glad gestuct worden, dus het laten vervallen van die optie is zeker geen noodzaak.

In zo’n geval kunt u er namelijk ook kiezen voor bv. alleen uw woonkamer plafond glad stucen. De rest van de plafonds zijn dan immers al afgewerkt d.m.v. spackspuitwerk.


Stucwerk of renovlies muren nieuwbouw?

Sausklaar stucwerk i.c.m. latex spuiten is simpelweg gladder en strakker als renovlies behang. Als u gladde muren wilt, geeft stucwerk het mooiste resultaat.

Hoewel de kwaliteit van renovlies behang in de loop der tijd is verbeterd, is en blijft het behang: het compleet naadloos renovlies aanbrengen op muren is (bijna) niet te doen. Wij zien dat hiermee veel geadverteerd wordt, maar de praktijk leert dus iets anders.

Renovlies heeft uiteraard ook voordelen t.o.v. stucwerk: het aanbrengen hiervan is (vaak) voordeliger, gaat sneller en bovendien heeft u niet te maken een droogtijd.


Kosten stucwerk nieuwbouw muren en plafond

Wij helpen u uiteraard graag een vrijblijvende prijsopgave voor het aanbrengen van stucwerk in uw nieuwbouwwoning.

Offerte aanvragen

Vragen m.b.t. stucen nieuwbouw muren en plafonds

Wanneer u vragen heeft of advies wilt inwinnen over het stucwerk nieuwbouw, dan kunt u uiteraard ook direct contact met ons hierover opnemen.

Contact opnemen

Stucwerk

No responses yet

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Contact opnemen
%d