Heeft u een lekkage gehad en als gevolg hiervan schade aan wanden of plafond? Spackspuitbedrijf M.B. is u graag van dienst bij het herstellen van waterschade aan muren of plafonds. In dit artikel nemen wij de stappen met u door die u dan moet ondernemen.


Waterschade herstellen muren en plafond

Wij kunnen u o.a. verder helpen met de volgende herstelwerkzaamheden na lekkage aan muren en plafond:

 • Gele / bruine vlekken muren en plafond wegwerken
 • Loszittend stucwerk afsteken en repareren
 • Opnieuw verven na lekkage
 • Waterschade isoleren d.m.v. isoleren verf
 • Spackspuitwerk herstellen na lekkage
 • Voctplekken plafond verwijderen
 • Lekkage vlekken verwijderen

Het herstellen van muren en plafonds met waterschade is één van onze specialisaties.


Stappenplan: muren en plafond herstellen na lekkage

De meeste mensen hebben natuurlijk niet dagelijks met een lekkage te maken – en gelukkig maar. Dat zorgt er wel voor, dat het niet altijd duidelijk wat u moet doen op het moment dat hiervan sprake is.

Wij hebben daarom een handig overzicht voor u gemaakt, waarin wij de benodigde acties per fase stapsgewijs onder elkaar hebben gezet.


Na het waarnemen van een lekkage

 • Schademelding maken bij uw verzekeringsmaatschappij
 • Vaststellen oorzaak lekkage (lekdetectie)
 • Herstellen oorzaak lekkage (bv. door loodgieter of dakbedekker)

In de meeste gevallen is het al snel duidelijk dat er sprake is van waterschade en vaak is de oorzaak dan al snel gevonden, denk bv. aan: een lekkage in de badkamer, een lekkend dak, een losgeschoten wasmachine-slang of een verstopte goot / afvoer.

Soms is de oorzaak echter lastiger te vinden en komt de zgn. ‘gevolgschade’ aan het licht voordat de lekkage überhaupt is geconstateerd. In zo’n geval kan het raadzaam zijn eerst een lekdetectiebedrijf in te schakelen. Een lekdetectiebedrijf verricht vochtmetingen, spoort de oorzaak van de lekkage voor u op en stelt naar aanleiding hiervan een rapport op.

De oorzaak van de lekkage (laten) herstellen, is dan de volgende stap die ondernomen moet worden en komt normaliter voor de rekening van de eigenaar van de woning.


Na oplossen oorzaak van de lekkage

 • Herstel offerte waterschade wanden plafond aanvragen
 • Herstel offerte indienen bij verzekeraar

Voor het herstellen van de ‘gevolgschade’ bent u normaliter verzekerd. Daarbij is het van belang of u een koop- of huurwoning heeft: voor huiseigenaren valt schade aan het object onder de opstalverzekering (dit kan evt. ook via de VVE lopen). Schade aan uw bezittingen valt onder de inboedelverzekering.

Als huurder heeft u geen opstalverzekering en dient u zich dus te wenden tot de verhuurder. In sommige gevallen zullen zij aangeven uw inboedelverzekering te raadplegen.

Wanneer de verhuurder waterschade in uw woning langdurig niet laat herstellen, kunt u zich tot de huurcommissie wenden.


Na goedkeuring van de herstel offerte door uw verzekeraar

 • Opdracht verstrekken (offerte accorderen)
 • Inplannen afspraak voor herstel gevolgschade
 • Uitvoeren herstelwerkzaamheden waterschade wanden en plafond
 • Factuur indienen bij verzekeringsmaatschappij

In sommige gevallen zal uw verzekeraar direct een schade-expert langssturen, maar in de meeste gevallen zullen zij u eerst vragen om zelf één (of meerdere) herstel-offertes voor de gevolgschade op te vragen.

Indien zij de offerte(s) c.q. herstelkosten redelijk achten, zullen zij akkoord hierop verstrekken. In een ander geval, besluiten zij soms om alsnog een schade-expert langs te sturen, krijgt u akkoord op een gedeelte van de offerte(s) of zij bepalen hiervoor een vaste som.

In de meeste gevallen dient u een factuur te kunnen overleggen, alvorens de verzekeraar bereid is het geoffreerde bedrag uit te keren: dat wil dus zeggen dat de klus waarvoor de offerte gemaakt is, ook daadwerkelijk uitgevoerd dient te zijn, alvorens zij tot betaling overgaan.


Welke soorten waterschade aan muren en plafond zijn er?

Er zijn heel veel soorten beschadigingen aan wanden en plafonds die kunnen ontstaan als gevolg van een lekkage.

Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende waterschades:

 • Gele / bruine vlekken of verkleuringen muren en plafond (= isoleren)
 • Afbrokkelen, opbollen of loslaten spackspuitwerk
 • Afbrokkelen, opbollen of loslaten stucwerk
 • Afbrokkelen, opbollen of loslaten verflaag (= latex)
 • Doorweekte stuc- of gipsplaten vervangen na lekkage
 • Behangen vervangen na beschadiging door lekkage

Wat kost waterschade herstellen muren en plafond?

De kosten voor het herstellen van waterschade kunnen enorm variëren, dit is o.a. afhankelijk van de grootte van de schade, de ernst hiervan en waar deze zich in de woning zich bevindt.

Uw verzekeraar vraagt bij waterschade om een duidelijk gespecificeerde herstel offerte. De herstelkosten van een waterschade aan muren en plafond zijn daarom altijd op aanvraag.


Hoe wordt een waterschade aan wanden of plafond hersteld?

Hiervoor is niet één standaard methode te benoemen, om dezelfde reden dat er geen vaste prijs herstellen waterschade muren en plafond gegeven kan worden.

Geel / bruine vochtplekken worden geïsoleerd, opgebolde plekken worden afgestoken en naderhand gerepareerd etc. In verband met kleurverschil moet altijd de complete wand / plafond waarop de waterschade zich bevindt opnieuw worden afgewerkt.

Wij kunnen u hierin uiteraard van advies voorzien, zodat duidelijk is wat in uw situatie gedaan moet worden om e.e.a. in de oorspronkelijk staat te herstellen. Het handigste is om foto’s van de waterschade naar ons toe te sturen, zodat wij u sneller kunnen helpen.

E-mail ons

Zijn uw muren en plafond toe aan een opfrisbeurt?

De verzekeraar vergoedt bij waterschade muren en plafond het herstellen in de oorspronkelijke staat.

Als u net de wanden en plafonds recent heeft laten doen, is dat uiteraard ook wat u wilt .. maar wanneer u al van plan was om op korte termijn te gaan verven o.i.d. kan dit (mogelijk) worden gecombineerd met het herstellen van de wanden en plafonds.

In zo’n geval kunt u hiervoor een aanvullende offerte bij ons opvragen: als wij voor het herstelwerk dan al op locatie aanwezig zijn, scheelt dat voor u natuurlijk in de kosten.

Uiteindelijk zit niemand op een lekkage te wachten, maar is daarvan toch sprake, dan kan Spackspuitbedrijf M.B. u helpen om dit netjes en snel voor u op te lossen / te herstellen.

Wilt u meer informatie over het herstellen van waterschade aan muren of plafond? Neem dan vrijblijvend contact met ons op – wij helpen u hiermee graag verder.

Contact opnemen

U kunt op onze website uiteraard nog veel meer informatie over herstellen waterschade wanden en plafond vinden.


Tags:

5 Responses

 1. Het lastige van waterschade is dat dit vlekken achterlaat en dat is geen pret voor nieuwe wanden. Daarom is het van belang om lekkages tijdig te herstellen door professionele werkers om vervolgschade te voorkomen.

  • Bedankt voor je reactie, Niels. Dat is juist, gelukkig wordt herstellen van vervolgschade vaak wel door de verzekering gedekt. Maar: voorkomen is beter als genezen ..

 2. Akkoord met dit artikel! Mijn plafond kreeg ook te maken met waterschade en het herstellen hiervan was ook een flinke klus geweest. Maar gelukkig dat het nog herstelbaar was en niet dat ik alles in het geheel opnieuw moest vervangen 🙂

 3. Eerlijk gezegd heb ik niet veel kennis over de bouw, dus ik vond dit artikel heel goed. Het was niet alleen interessant, maar ook leerrijk. Nu kan ik mijn eigen woning inspecteren op waterschade. Dank je voor het plaatsen van dit blog.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Contact opnemen
%d