In dit artikel beantwoorden wij voor u de vraag de vraag: “Waar moet u op letten als u laat stucen, verven of spuiten?”


Hieraan vooraf gaat de vraag: wat wilt u laten doen en welk resultaat heeft u voor ogen?

Spackspuitbedrijf M.B. verzorgt o.a. de volgende werkzaamheden in de nieuwbouw en bestaande woningen (renovatie projecten):

Op onze website leest u hoe van ons gratis en vrijblijvend een offerte kunt opvragen – en welke informatie daarbij van belang is voor ons, om u goed te kunnen adviseren.

Bepaal eerst

Wat moet u voorbereiden voor een klus?

Gaat u akkoord met de offerte die u van ons ontvangen heeft? Dan gaan wij uw klus inplannen en maken wij afspraken m.b.t. de uitvoer hiervan.

Voordat de stukadoor, spackspuiter of schilder bij op de stoep staat, moet u voor een aantal zaken zorgen. Voor ons is dit natuurlijk dagelijkse kost en dus vanzelfsprekend, maar wij begrijpen dit niet voor iedereen zo is.

Er zijn een aantal zaken van belang: lampen moeten bv. van het plafond worden verwijderd en u moet de kamer leeg maken waarin gewerkt wordt. In sommige gevallen, kunnen hierin wel een aantal meubels blijven staan – maar enkel na goed overleg vooraf.

De vloer stofvrij maken is net als de kozijnen afnemen en ontvetten van belang i.v.m. met het afplakken voor het stucen of spuiten van wanden en plafond.Zelf afplakken voor een klus of laten doen?

Als u gaat googlen, komt u op internet hele lage ‘vanaf-prijzen’ tegen – deze zijn nagenoeg altijd op basis van zelf afplakken en het gebruik van een (middel-) matige kwaliteit latex, als het materiaal überhaupt al is inbegrepen.

De m2-prijzen die wij hanteren zijn allemaal inclusief materiaal en ‘standaard afplakwerk’ – daaronder verstaan wij o.a. deurkozijnen en ramen. Het standaard gebeurd met plastic (folie), maskeerpapier en speciaal afplaktape / schilderstape.

Sommige zaken vallen niet onder het standaard afplakwerk: daarvan is sprake als er extreem veel of lastig afplakwerk verricht moet worden – of als er andere materialen voor het afplakken benodigd zijn.

Vloeren afdekken doen wij met stucloper, het afdekken van trappen gebeurd ook met stucloper of een speciale trappenfolie. Omdat wij dit zeer regelmatig tegenkomen, hanteren wij hier vaste prijzen voor.

In andere gevallen worden het meerwerk (op urenbasis) en het hierbij verbruikte materiaal in rekening gebracht.Hoe moet er afgeplakt worden voor schilderen of stukadoren?

In het geval van spackspuiten dient een afstand van 2 mm tussen de wand en het kozijn aangehouden te worden en moet de buitenste rand altijd met papier geplakt worden. Dit is een dermate specifieke manier van afplakken, dat wij dit niet aan onze klanten overlaten.

In het geval van latex spuitwerk dient er ‘zo strak mogelijk’ afgeplakt te worden en kan dit vaak ook alleen met plastic. Maar, wanneer er (een stukje) tape op de wand zit, trek je bij het verwijderen hiervan vellen latex mee. Zelf afplakken is op eigen risico – en dat is heel vaak groter als het prijsvoordeel dat hierdoor behaald kan worden.

Bij stucwerk is hoe er afgeplakt moet worden afhankelijk is van de benodigde dikte van de stuclaag. Hierbij is bovendien geen sprake spuitnevel, waardoor er al een stuk minder afgeplakt hoeft te worden. 

Er zijn meer mogelijkheden als behalve het zelf afplakken om uw klus te besparen. Op onze website vindt u hierover een aantal bruikbare tips.

Bespaartips

Strakke overgang tussen wand en plafond

Gaat u uw muur en plafond in verschillende kleuren verven? Dan is er sprake van een overgang tussen 2 kleuren muur en plafond, waarbij een rechte overgang tussen wand en plafond moet komen. Goed afplakken is zeer belangrijk voor een strakke rand / overgang muur plafond bij verven – en dat is dus zoals gezegd zeker niet eenvoudig.

Het aanbrengen van kitwerk zorgt voor een strakke overgang tussen muur en plafond. Dit zorgt voor een strakke lijn langs plafond en hoeken.

Kitwerk wordt bij spuitwerk in één kleur vooraf aangebracht. Bij spuitwerk in meerde kleuren, geeft achteraf kiten juist het mooiste resultaat. De inwendige hoeken kitten geeft dan ook mooier resultaat, op uitwendinge hoeken kunnen hoeknaalden worden geplaatst om deze strak te krijgen.

Kitwerk aanbrengen

Contact opnemen

Heeft u vragen n.a.v. dit artikel over de voorbereiding op een klus? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Contact opnemen

Tags:

4 Responses

  • Graag gedaan!

   Een goede voorbereiding is heel belangrijk als er in huis geklust wordt: wat kun je bv. wel zelf voorbereiden en wat niet? Hierover vooraf goed nadenken, bespaart vaak latere “kopzorgen”. Wij kunnen daarin uiteraard bijstaan met advies … want laten we wel wezen: er zit niemand zit te wachten op een onvoorziene extra kosten, een klus die langer duurt of een resultaat dat niet aan de wensen voldoet.

 1. Hallo,
  Ik heb stucadoors in mijn nieuwbouwwoning gehad en nu willen ze min of meer achteraf alle ramen en deuren bij de oppervlakte optellen (ze zeggen dat ze het gezegd hebben).

  Is dat normaal? Dat scheelt nl nogal veel.

  Mvg,
  Alex

  • In sommige gevallen kan het zijn dat stukadoors de m2 van ramen en deuren ‘doortellen’ omdat hier vaak beste wat meerwerk inzit (bv. vanwege het stellen van hoekprofielen op uitwendige hoeken). Dat er op zo’n manier wordt gemeten is niet ongebruikelijk, maar dat dient uiteraard wel van tevoren aangegeven te worden. Dit kan niet na het uitvoeren van een opdracht nog worden veranderd.

   Hierin is doorslaggevend wat er in de (door u geaccordeerde) offerte vermeldt staat: enkel een prijs per m2 voor stucwerk? Wordt er op de offerte aangegeven wat wel / niet is inbegrepen of hoe er gemeten wordt?

   Hopelijk helpt deze informatie u iets verder op weg.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Contact opnemen
%d bloggers liken dit: